
Transformarea digitala: un ghid al incepatorului
Pentru cei care nu sunt in mod special familiarizati cu mediul corporate sau cu ultimele inovatii tehnologice, conceptul de ’transformare digitala’ nu este foarte sugestiv. Sau cel mult, nu este inteles cum trebuie.
La ce se refera totusi ideea de transformare digitala? Ce este si care sunt efectele ei asupra unei organizatii? Mai jos vom elabora asupra beneficiilor pe care transformarea digitala le poate avea asupra companiei tale.
La ce se reduce?
In primul rand, va trebui sa stabilim ce inseamna acest concept – a aparut in 2011 si a fost menit sa creasca performanta pentru afaceri, prin intermediul tehnologiei.
O reactie absolut normala este sa te intrebi daca vei reusi sa faci schimbari radicale pentru compania ta doar cu ajutorul noilor tehnologii. Din pacate, nu este niciodata atat de simplu.
O transformare digitala este, de obicei, uriasa – ea nu se limiteaza doar la faptul ca angajatii au inceput sa foloseasca dispozitive mobile sau sa isi stocheze fisierele in cloud. Transformarea nu se reduce doar la introducerea unor noi tehnologii in afacerea ta, ci si la faptul ca sectiuni intregi pot fi inlocuite cu totul pentru a aduce mai multa profitabilitate la nivel global.
Pentru unele companii procesul transformarii digitale nu este suficient de clar, la mijloc intervenind confuzia. Tocmai de aceea, mai jos vei gasi etapele acestui proces pentru a te ajuta sa il recunosti mai simplu:
- Modernizarea proceselor de afaceri;
- Modernizarea activitatilor de afaceri;
- Modernizarea relatiei cu clientii.
Transformarea la nivelul proceselor de afaceri
Multe companii au eliminat deja cabinetele demodate si teancurile gigantice de hartie, inlocuindu-le cu comunicarea prin email si telefoane mobile. Dar nici acestea nu sunt in masura sa spuna ca au trecut printr-o adevarata transformare digitala.
A trece printr-o astfel de transformare digitala nu inseamna ca vei continua sa faci aceleasi lucruri pe care le faceai si inainte, dar prin mijloace mai moderne. De exemplu, daca trimiti acum comenzi de achizitie prin email comparativ cu modul traditional in care o faceai inainte, te afli inca departe de o transformare digitala.
Procesele tale de afaceri trebuie sa treaca printr-o transformare totala. Acest lucru inseamna ca nu vor arata la fel cum aratau inainte, ci vor fi complet noi. Atunci cand vine vorba de sisteme EDI, datele sunt trimise automat intre partenerii comerciali.
Acest lucru revolutioneaza practic modul in care angajatii isi petrec timpul – acum ei se pot focusa pe alte sarcini mai importante, in loc sa se ocupe de task-uri ce tin de comenzile de achizitie, de exemplu.
Dar acum nu mai este cazul, avand in vedere ca sistemele EDI iti permit sa fii notificat ori de cate ori o comanda nu poate fi indeplinita conform cerintelor. Furnizorul tau poate indica alti potentiali furnizori care sa iti livreze produsul dorit, astfel incat tu sa iti continui afacerile fara complicatii majore.
Blocajele, frustrarile si timpul pierdut devin astfel de domeniul trecutului.
Transformarea la nivelul activitatilor de afaceri
Acelasi lucru se aplica si activitatilor de afaceri. Simpla utilizare a ultimelor tehnologii nu este de ajuns si nu se califica drept transformare digitala. De fapt, ar trebui sa aplici modificari tehnologice care sa iti permita sa iti desfasori activitatile de afaceri diferit.
Ce s-ar intampla daca furnizorul tau nu are in stoc produsul pe care l-ai cerut? Pana acum, aceasta situatie ar fi afectat grav desfasurarea tuturor activitatilor tale.
Transformarea la nivelul experientei consumatorului
Procesele si activitatile de afaceri sunt destul de transparente si de fiecare data cand sunt impactate in vreun fel, ai sansa sa vezi care sunt efectele si rezultatele. Cu toate acestea, este o cu totul alta poveste in cazul experientei pe care o au clientii in interactiunea cu compania ta.
Transformarea digitala impacteaza fiecare aspect – inclusiv clientii tai vor simti repercusiunile, mai ales in modul in care interactioneaza cu organizatia ta. Aceasta schimbare devine destul de evidenta atunci cand vorbim de sisteme EDI.
Atunci cand o afacere devine capabila sa sustina EDI, toate procesele ei de afaceri se automatizeaza. Avand in vedere ca toate documentele sunt transmise automat, o cantitate uriasa de timp este brusc eliberata spre a fi ocupata cu task-uri mai importante. In plus, procentajul de eroare va scadea avand in vedere ca nu va fi necesara o reintroducere a datelor in sistem. Nu in ultimul rand, cel mai mare avantaj este ca tot mai multe companii vor vrea sa lucreze cu cineva care opereaza cu EDI.
Clientii tai nu isi vor dori niciodata sa apeleze la cineva, atat timp cat tu nu vei fi afectat, de exemplu, de faptul ca furnizorul tau nu isi poate finaliza comanda la timp.
Clientii B2B nu sunt singurii care se bucura de efectele transformarii digitale – toate tipurile de clienti se pot bucura de aceasta schimbare brusca in afacerea ta. Impactul pozitiv se resimte la nivelul tuturor industriilor – de exemplu, industria farmaceutica si producatoare inregistreaza o mai mare trasabilitate, mentinand clientii mai in siguranta ca niciodata.
Un sistem EDI aduce imbunatatiri pe toate planurile care au in general nevoie: costurile vor scadea, viteza si acuratetea vor creste, iar eficienta va fi si ea cu mult mai mare.
Conceptul de transformare digitala poate parea intimidant, dar este la latitudinea ta sa ii preiei toate beneficiile cu putinta. Acest proces iti ofera avantaje foarte mari pe care le poti manevra astfel incat sa se potriveasca cat mai bine obiectivelor afacerii tale. Daca vrei sa afli mai multe despre cum iti poti dezvolta afacerea, contacteaza-ne.