In ultimii ani, shopping-ul online a luat intreaga lume prin surprindere, inregistrand atat de mult succes incat a ajuns sa rivalizeze cu shopping-ul in magazinele reale. Cu toate acestea, pentru unii retaileri povestea arata cu totul altfel, ei neavand mereu parte de experiente pozitive.

In mod firesc, industria de retail a evoluat astfel incat sa faca fata acestor provocari, iar acum multe companii mici si mijlocii ajung sa isi puna shop-ul real pe plan second. In schimb, prefera sa aleaga un marketplace, o platforma terta de vanzare care are acoperirea si puterea necesara pe piata pentru a ajunge la o baza de clienti la care altfel nu ar putea ajunge. Exemple relevante sunt mega-retaileri precum Walmart, Best Buy, Barnes&Noble si Amazon.com.

Astfel, orice companie care a decis sa isi listeze produsele pe marketplace nu va trebui sa treaca prin procesul adesea obositor de a crea ad-uri online pentru a fi afisata mai sus in lista cu rezultatele cautarii pe Google, ci pot beneficia de volumul mare de trafic impreuna cu marketplace-ul care o gazduieste. Chiar daca poate parea un deal foarte avantajos, retailerii implicati vor trebui sa se conformeze la cerintele tehnologice si procesele de afaceri ale acestor mari lanturi. Conformandu-se la aceste cerinte, retailerii vor deveni practic furnizori, adaugand afacerii lor o latura care este orientata spre vanzari.

Acesti noi furnizori trebuie sa duca la indeplinire o parte considerabila din sarcini, precum actualizarea electronica a informatiilor si urcarea electronica a cataloagelor de produse, putand in acelasi timp sa primeasca comenzi de achizitie electronic si sa ofere update-uri cu privire la statusul comenzilor livrate.

Acesta este doar o parte din trendul in continua crestere a retailer-ilor care vor sa ajunga la un segment mai larg de piata, recurgand astfel la marketarea propriului lor brand prin intermediul altor retaileri. Un alt factor pentru trendul acesta in plina ascensiune este expansiunea internationala, care determina marile lanturi sa isi concesioneze brandurile proprii unor branduri straine, din piete emergente cum ar fi Orientul Mijlociu. Acest lucru va determina retailerii sa isi dezvolte aceasta latura orientata catre vanzare, capatand astfel o personalitate de afaceri tot mai complexa.