
Importanta de a trece la un lant de aprovizionare bazat pe cerere
Suntem atat de prinsi in vietile noastre agitate, incat uitam adesea cat de importanta este vremea atat in vietile noastre personale, cat si in cele profesionale. Aminteste-ti de cate ori a fost vremea atat de rea incat drumurile au fost blocate, iar tranzitul suspendat pe perioade nedefinite.
Care este impactul conditiilor proaste de vreme asupra afacerii tale? Raspunsul consta in tipul de lant de aprovizionare pe care il gestionezi: fie unul traditional, fie unul bazat pe cerere. Ce are asta de-a face? De fapt, diferentele dintre cele doua sunt enorme – le vom discuta amanuntit mai jos:
Ce inseamna sa fii ‘bazat pe cerere’?
Atunci cand treci de la un lant de aprovizionare traditional la unul bazat pe cerere, trebuie sa stii ca trecerea se face de la un sistem ‘determinat de previziune’ la unul ‘determinat de comenzi’. Aceasta trecere poate fi cu adevarat marcanta pentru ca presupune sa fii mai responsiv la perturbari si situatii neprevazute. Pentru a face acest lucru, va trebui sa ai acces la informatii in timp real in legatura cu lantul de aprovizionare, deci maxima transparenta.
In astfel de conditii de vreme, sunt unele industrii care sufera pierderi mai mari decat altele. Acest lucru se intampla pentru ca depind de o infrastructura accesibila in orice moment sau pentru ca vremea impacteaza efectiv productia, precum in agricultura. Efectele sunt dezastruoase in fiecare din aceste industrii: companiile au de-a face cu clienti nemultumiti, stocuri incomplete si multe comenzi in asteptare.
In continuare vom compara aceste doua tipuri de lanturi de aprovizionare pentru a vedea cum gestioneaza fiecare astfel de situatii neplacute:
Lantul de aprovizionare traditional
Cel mai daunator lucru care se poate intampla pentru acest tip de lant, in astfel de conditii neprevazute, sunt intarzierile aparute la nivelul proceselor. Acest lucru se intampla ca urmare a faptului ca nu exista acces la informatii in timp real.
Deci in cazul unui astfel de incident, clientii continua sa plaseze comenzi – astfel vei avea parte de un numar aflat in continua crestere de comenzi in asteptare. Aceasta situatie nu este problematica doar momentan, ci poate avea repercusiuni nefaste si pe termen lung: stocuri in cantitati excesive din cauza carora va trebui sa probabil sa scazi preturile pe viitor.
In aceste circumstante, clientii care nu isi primesc comenzile dupa cum se asteptau le vor anula probabil, lasandu-te cu aceleasi cantitati excesive de stocuri. In plus, insatisfactia lor va avea un impact urias asupra afacerii tale, in special intr-un moment in care platformele sociale sunt atat de importante ca acum.
Lantul de aprovizionare bazat pe cerere
Infrastructura B2B moderna poate chiar sa genereze un lant de aprovizionare bazat pe cerere, prin automatizarea proceselor si acordarea fiecarei parti a lantului vizibilitate in timp real pentru fiecare comanda. Atunci cand este implementata corect, ea elimina problemele de comunicare si intarzierile la nivelul procesului de decizionare.
Sa continuam cu scenariul imaginat mai sus: in asemenea conditii, lantul de aprovizionare bazat pe cerere poate gestiona mai eficient situatia prin rerutarea cat mai rapida sau, atunci cand acest lucru nu este posibil, trimiterea imediata de update-uri clientilor. Acestia vor avea astfel asteptari moderate si corecte, eliminand astfel posibilitatea unor nemultumiri majore si deci a unor review-uri proaste sau a re-orientarii clientilor catre o alta companie etc.
In prezent, clientii au puterea enorma de a decide soarta unei companii. De aceea este esential sa faci trecerea catre un lant de aprovizionare bazat pe cerere – daca nu ai facut-o inca, nu este inca prea tarziu.
Dupa cum se poate observa, implementarea unei tehnologii potrivite de integrare B2B permite sincronizarea necesara pentru a putea reactiona la timp in raport cu potentialele situatii neprevazute si chiar sa le prevezi.