Inca de cand utilizarea tehnologiilor digitale a devenit un modus operandi al vietii noastre de zi cu zi, tot mai multe companii au inceput sa le vada potentialul pentru propria lor afacere. Acum chiar si cele mai mici companii au posibilitatea de a participa activ in cadrul economiei globale. Pana de curand, lanturile de aprovizionare ale companiilor erau detinute chiar de catre companiile respective, dar acum modelul integrarii pe verticala se muta tot mai mult spre modelul foarte specializat, in care accentul este pus mai mult pe externalizare. Acest lucru inseamna ca vom vedea tot mai multe industrii de nisa emergente pe piata, ale caror nevoi vor fi satisfacute de furnizorii  low-cost.

Deja exista situatii pe piata care exemplifica perfect gradul inalt de specializare spre care tind producatorii la nivel mondial: Coca Cola deja ofera consumatorilor posibilitatea de a-si customiza dozele de suc, iar Nike isi incanta fanii cu posibilitatea de a-si personaliza incaltamintea.

Chiar daca acum clientii sunt mai incantati ca niciodata sa fie asaltati de toate aceste imbunatatiri special gandite pentru ei, companiile sunt puse intr-o postura mai putin placuta avand in vedere ca trebuie sa isi regandeasca procesele lantului de aprovizionare. Pentru a mentine o pozitie de top pe piata, companiile vor trebui sa isi extinda raza de activitate, sa si-o mute un pic in alte directii si sa exploreze noi teritorii – piete si rute neincercate pana acum.

Pentru a acoperi atat de mult spatiu, companiile vor trebui sa fie flexibile si agile atunci cand vine vorba de liniile lor de productie. Cu toate acestea, acest lucru se poate intampla doar prin digitalizarea proceselor, care la randul lor va aduce multe beneficii, printre care reducerea costurilor si a erorilor, precum si oportunitatea de a ajunge pe piete inainte neexplorate.

Companiile trebuie sa fie de acum flexibile, agile si pregatite sa adopte noi tehnologii, care aduc un aport pozitiv afacerii lor.

Integrarea B2B este una din pietrele de temelie ale comertului electronic, oferind companiilor posibilitatea de a schimba informatii si bunuri prin intermediul proceselor automatizate de afaceri, care mentin clientii implicati non-stop si care le ofera posibilitatea sa isi rezolve singuri problemele. Aceste procese automate se desfasoara ireprosabil cu ajutorul programelor de analiza si raportare, care ofera metrici important cu privire la vizibilitatea in cazul lantului de aprovizionare si optimizarea acestuia. The Internet of Things (Internetul tuturor lucrurilor) este un alt diamant inca neslefuit – un concept foarte promitator atunci cand vine vorba de potentarea capacitatii lantului de aprovizionare.

Lantul de aprovizionare evolueaza constant, iar pietele se extind si ele intr-un ritm fulgerator, gasind mereu noi teritorii de explorat, tendinte care obliga intreprinderile de pretutindeni sa fie adaptabile si sa aiba expertiza tehnica necesara pentru a implementa schimbarile aparute si pentru a gestiona perturbarile aparute ca urmare a acestor schimbari. Cu siguranta traim vremuri palpitante si suntem martori la o sumedenie de schimbari care ne mentin mereu activi si curiosi.