
Ce pot prelua solutiile de integrare B2B de la masinile hibrid?
Cele mai des utilizate abordari in cazul integrarii B2B sunt strategiile on-premise, in care compania in cauza se ocupa singura de administrare si mentenanta, si cele de tip cloud sau software-as-a-service, in care totul este administrat de catre o companie terta. In timp ce prima versiune iti permite sa administrezi singur totul, dar si sa depui eforturi mai mari, a doua versiune iti ofera toata beneficiile unei solutii de integrare B2B fara prea mari batai de cap, dar cu implicatii financiare diferite. In mod evident, fiecare versiune are propriile avantaje si dezavantaje pentru care va trebui facuta o analiza clara.
In acest moment, este absolut natural sa incepi sa te gandesti daca nu cumva exista o cale de a obtine tot ce este mai bun din ambele lumi. In industria automobilistica, deja de mult a aparut conceptul de masina-hibrid, care este promitator atat din punct de vedere al consumului de combustibil, cat si al conservarii de energie. Asa ca de ce sa nu gandim la solutii de tip cloud in acelasi mod?
Ce ar putea oferi o abordare de tip hibrid la strategiile de integrare B2B? In mod normal, un autovehicul hibrid aduce in joc doua unitati motoare, una pe baza de combustibil si alta pe baza de energie electrica, una oferind flexibilitate, iar cealalta oferind finetea. Cu toate acestea, o masina hibrid poate fi destul de scumpa si desi este mai eficienta pentru mediul inconjurator, nu este cu mult mai eficienta decat una obisnuita.
Daca am face aceasta analogie cand vorbim de strategiile de integrare B2B, am avea strategiile de tip on-premise si cele de tip cloud sau software-as-a-service drept motorul traditional, respectiv motorul electric. Ar obtine oare astfel companiile tot ce au nevoie: acuratete, viteza, fiabilitate, robustete, calitate superioara – toate acestea la un pret decent? Istoria ne spune ca in cazul oricarei solutii inovative, de tip hibrid poti obtine un numar impresionant de calitati din ambele lumi, dar vei avea de-a face si cu un anumit grad de compromisuri si controverse pe parcurs.
A fost deja testat si dovedit faptul ca gestionarea serviciilor B2B de catre o companie terta este foarte eficienta mai ales in cazul companiilor care au de a face cu un volum mare de tranzactii, in timp ce optiunea de tip cloud poate servi mai eficient companiilor mai mici care au de-a face cu o baza de furnizori in continua schimbare.
In timp ce unele aspecte pot deveni incredibil de atractive atunci cand vine vorba de abordarea de tip hibrid, altele pot ramane in urma, nesatisfacand anumite cerinte importante. Este totusi cert faptul ca o abordare de tip hibrid are un potential urias, inca nedescoperit, putand oferi atat flexibilitate, cat si varietate. Aceasta tema este inca subiectul unui debate si va deschide cu siguranta multe cai noi in lumea B2B.