
Care sunt cele mai bune practici de care trebuie sa tii cont in cazul unei modernizari B2B?
Cu toate ca aduce cu sine o sumedenie de beneficii, implementarea solutiilor de integrare a datelor pentru compania ta poate avea si o serie de provocari dificile. Te poti afla, de exemplu, la un moment dat intre ciocan si nicovala, trebuind sa alegi intre a lucra in continuare cu un sistem de integrare care pana acum a functionat bine, dar care s-ar putea sa nu tina pasul cu schimbarile viitoare sau sa alegi un sistem modern care va da randament mult timp, dar care este cu mult mai greu de implementat.
Atunci cand implementezi astfel de solutii, te vei izbi mereu de dificultati care trebuie depasite. Ce poti face tu pentru a le minimiza inca de la inceput? Va trebui sa iei in considerare depozitele de date, care in general duplica anumite informatii, barierele culturale care ingreuneaza procesul si mai mult decat atat, acei oameni din companie care nu vor vedea utilitatea proiectului. Nu in ultimul rand, o mare piedica este de obicei data si de lupta pentru putere dintre departamentul de IT si alte departamente, care isi doresc in aceeasi masura control asupra proiectului.
In aceasta ordine de idei, fiecare industrie are propriile bune practici, care si-au dobandit numele prin nenumarate incercari si erori. In continuare, vom discuta mai pe larg despre trei bune practici la care va trebui sa fii atent in viitor:
Intelegerea datelor si obiectivelor acestora in cadrul companiei
Datele joaca un rol foarte important in operatiunile de zi cu zi ale unei companii. De aceea, daca optezi pentru o solutie de integrare a datelor, va trebui sa te asiguri ca persoana care gestioneaza aceste date este foarte bine echipata pentru a o face astfel incat sa atinga anumite obiective esentiale. Dar inainte de toate, aceasta persoana sau echipa de experti va trebui sa stie care sunt scopurile in care compania isi doreste sa utilizeze aceste date, unde sunt stocate si alte asemenea informatii sensibile.
Pentru o implementare de succes este esential sa ai personalul potrivit, care detine toate cunostintele si resursele necesare. Aceste persoane vor putea vizualiza mai bine modul in care se va desfasura procesul si vor putea seta anumite repere pentru o implementare mai precisa.
Nu subestima puterea functiei de self-service
Solutiile de integrare a datelor evolueaza constant pentru a se adapta nevoilor pietei foarte fluide. La inceput, se presupunea ca acestea pot fi utilizate doar de catre departamentul de IT, avand in vedere ca numai personalul calificat avea aptitudinile necesare pentru a gestiona complexitatile unei astfel de implementari.
Cu toate acestea, in prezent aceasta cerinta nu mai este una absoluta: solutiile de integrare a datelor pot fi acum abordate nu doar de catre departamentul de IT, ci si de catre utilizatorii lor finali. Astfel, acestia se pot implica in mod activ in proces si pot fi independenti in eforturile lor de integrare a datelor.
Potentarea valorii
Integrarea datelor este practic un proces care, indiferent de cat de costisitor sau complex se dovedeste a fi, potenteaza valoarea datelor cu care lucrezi. Cum asa? Pai, gandeste-te la modul in care datele trec printr-un proces de transformare, care in final le face accesibile unui numar mai mare de dispozitive si platforme. Odata cu audienta, va creste si valoarea produsului.
In concluzie, compania ta are numai de castigat de pe urma integrarii datelor, mai ales daca procesul este indeplinit corect, cu respectarea bunelor practici amintite mai sus. Nu uita ca, desi te poti ocupa singur de asta, cel mai probabil vei fi scutit de un proces foarte minutios si greoi daca lasi totul in seama providerilor de servicii EDI. Citeste povestile noastre de succes pentru a vedea modul in care si compania ta poate prospera cu ajutorul nostru.