
Cum sa faci fata provocarilor unei integrari B2B
Imagineaza-ti o retea uriasa, compusa dintr-o sumedenie de puncte si la fel de multe linii care le conecteaza. Gandeste-te acum la integrarea B2B – vei vedea ca exista o paralela clara. Fiecare dintre aceste puncte reprezinta unul din partenerii tai de afaceri, iar linia care conecteaza punctul reprezentat de tine cu punctul lor este relatia de afaceri care va leaga. Aceasta linie reprezinta canalul prin care comunicati.
Aceste linii trebuie sa fie groase si desenate apasat – daca, in schimb, le trasezi cu creionul, fara sa apesi, cu siguranta se vor sterge in timp. Astfel, chiar daca o singura linie se estompeaza, reteaua ta devine fragila. Daca facem o analogie, putem observa ca se intampla acelasi lucru si cu relatiile tale de afaceri – daca nu ai grija de ele si nu te asiguri ca sunt construite pe o baza solida, afacerea ta va avea de suferit.
Daca iti doresti pur si simplu sa oferi conectivitate la nivelul lantului tau de aprovizionare sau sa acoperi golurile de comunicare din cadrul organizatiei tale, o integrare B2B nu numai ca va adresa cu brio aceste aspect, ci iti va face si utilizatorii finali mai fericiti ca urmare a faptului ca vor avea parte de o experienta considerabil imbunatatita.
Daca scopul tau este de a crea o punte de legatura intre diverse aspecte ale afacerii tale, procesul adoptarii unui nou sistem va fi facilitat cu ajutorul software-ului potrivit pentru translatarea datelor, securitatea datelor, gazduire si colaborare. Daca implementezi o astfel de solutie si apelezi in plus si la expertiza unei terte parti specializate, vei putea face fata cu brio tuturor obstacolelor care apar pe parcurs.
Bineinteles, in teorie totul decurge bine. Vei avea parte de obstacole considerabile pentru care trebuie sa fii echipat corespunzator. Extrase din experienta generala a companiilor, sfaturile privind provocarile cu care acestea se confrunta cel mai des sunt:
Asigura-te ca ai evidente electronice
Adesea in cadrul etapelor de integrare lipseste automatizarea proceselor, care sa ajute la generarea unor rezultate optime si conforme cu obiectivele setate. Nu subestima importanta automatizarii. Daca alegi sa faci totul manual, fii sigur ca va dura mai mult, vei cheltui resurse importante, precum si timp valoros – pierderi care pot fi evitate. In plus, erorile umane tind sa aiba loc mult mai des atunci cand procesezi totul manual – acest lucru poate avea consecinte dezastruoase asupra afacerii tale si genera probleme care pot fi apoi greu de corectat. Daca ai toate datele intr-un loc centralizat, vei putea mai apoi sa le localizezi si sa le gestionezi in functie de nevoile tale.
Prioritizeaza acuratetea datelor
Ori de cate ori implementezi o solutie de integrare a datelor, te poti confrunta adesea cu o discrepanta majora a datelor. Este posibil ca anumite date sa nu aiba sens in conjunctura cu altele, permitand strecurarea erorilor si impactand astfel negativ intreaga companie. In schimb, datele trebuie monitorizate pentru a te asigura ca sunt corecte si sigure. Monitorizarea datelor trebuie sa fie un proces constant – atunci cand nu este, datele incorecte pot parasi structura interna a companiei tale si pot ajunge la partenerii tai de afaceri, care la randul lor o dau mai departe, slabind intreaga retea.
Lucreaza cu pasi mici
Ca in cazul oricarei transformari majore, sunt sanse foarte mari sa te simti coplesit de anvergura procesului. Tocmai de aceea multe companii tind sa se arunce impulsiv in mijlocul actiunii, incercand sa gestioneze toate task-urile in acelasi timp, in loc sa compartimenteze si sa opteze pentru abordarea ‘pas cu pas’.
La inceput, poti simti ca de fapt faci un bine companiei tale prin incercarea de a jongla cu toate deodata. Bineinteles, te alimenteaza cu energie si iti creeaza iluzia ca este un pas intelept si eficient doar pentru ca ai ales sa-I dai curs. Dimpotriva, este doar un miraj, la fel ca orice astfel de solutie miraculoasa. In schimb, sugeram divizarea si delimitarea sarcinilor, precum si conturarea unui plan care sa aloce suficient timp fiecarui task in parte.
Iti recomandam sa incepi prin efectuarea unui audit pentru compania ta si evaluarea nevoilor tale B2B. Daca vrei sa afli mai multe despre cum iti poti optimiza procesul de integrare a datelor, da-ne un telefon – vom fi incantati sa te ajutam.